Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

ΠΕΡΙ ΚΑΘΑΡΣΗΣ

Περί Κάθαρσης !!!

Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τις αλλεπάλληλες  κρίσεις αξιών  σε κοινωνικό , προσωπικό , αλλά και λεκτικό επίπεδο κι έχει προκαλέσει ολέθρια αποτελέσματα ,
τα οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε .
Μέσα στην απόγνωσή του ο άνθρωπος για να ξεφύγει από τις μη συνειδητές επιλογές του έχει σχηματίσει ένα νέο ρεύμα ( που τείνει σε μόδα ) πνευματισμού  , σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τις ραγδαίες εξελίξεις που ζει στην καθημερινότητα του .

Όμως αυτό το `πνευματικό`  ρεύμα έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό .
Χρησιμοποιεί γνωστά αποφθέγματα από αρχαίους και νεώτερους στοχαστές και σοφούς ,
με μια επιφανειακή προσέγγιση , όπως άλλωστε έχει μάθει να ζει και να πράττει , με σκοπό να ‘πνευματικοποιήσει` τον κόσμο !
Με λάθος βάσεις όμως το μόνο που ίσως καταφέρουμε είναι η αλλοιωμένη ερμηνεία της πνευματικότητας , με ορισμούς σύγχρονου μάρκετινγκ , που το μόνο που θα επιφέρει είναι μια ακόμα βαθύτερη κρίση αξιών !!!
Οδεύουμε ολοταχώς προς μια εποχή βαθύτατου σκοταδισμού , εφόσον αγνοούμε παντελώς την Φύση του Φωτός !!!

Πνευματικότητα δίχως πηγαία εσωτερική κάθαρση απλά δεν υφίσταται ,
είναι άλλη μια πλάνη , ένα εργαλείο χειραγώγησης του πνεύματος  (όντας ήδη χειραγωγημένοι στο υλικό πεδίο ) .
Είναι σαν να στολίζεις με πολύτιμα τιμαλφή ένα σκοτεινό και βρώμικο δωμάτιο !!
Η οδός της πνευματικότητας διαφέρει από την οδό προς το Αγαθό … !!!
Αυτό δεν σημαίνει  όμως πώς κάθε μορφή που τείνει προς την πνευματικότητα δεν είναι χρήσιμη και σεβαστή μιας κι είναι «σκαλοπάτι» εξέλιξης !!!

Η έννοια της κάθαρσης είναι πολύπλευρη , μα συνάμα απλή .
Μιλώντας για κάθαρση όμως δεν εννοούμε την  καθυπόταξη των `κακών` συνηθειών ή επιθυμιών στο επιφανειακό επίπεδο , αλλά στο βαθύτερο εσωτερικό .
Αυτό προϋποθέτει ειλικρινή κι αυστηρή παρατήρηση του εαυτού μας .
Άλλωστε , αυτό το οποίο αληθινά είμαστε , εκδηλώνεται πάντα από μέσα προς τα έξω και μας αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας  , όπως επίσης και την εκδήλωση των έμφυτων αρετών της ψυχής μας !!!
Γι` αυτό και κάθε προσπάθειά μας να αποδώσουμε ευθύνες σε κάτι έξω από εμάς , με την μορφή της  δικαιολογίας , δεν είναι παρά ένα μέσον του εγώ που το χρησιμοποιεί σαν αμυντικό μηχανισμό επιβίωσης του !!

Η κάθαρση είναι μια βαθμιδωτά πολυεπίπεδη κατάσταση , αφετηρία της οποίας είναι η επιφανειακή κατανόηση της δράσης , που σταδιακά μας οδηγεί στα άγνωστα , βαθύτερα αίτια των εκδηλώσεών της .
Το άγνωστο αυτό κομμάτι, όμως , δραστηριοποιείται δίχως τη δική μας βούληση και δημιουργεί ένα αχανές ιστό από παράπλευρες αιτίες που αναπόφευκτα θα μορφοποιηθούν στο φυσικό κόσμο (Εδώ βρίσκονται τα αίτια της γέννησης του κινήματος της «αθεΐας» που είναι ένα υπό-προιόν της α-συνειδησίας )!!!
Αν παρασυρθούμε στην δίνη αυτών των παράπλευρων αιτιών όμως , κάθε προσπάθεια καταστολής μιας συνήθειας μας οδηγεί στην βίαια εκδήλωση , είτε της ίδιας της συνήθειας , είτε σε κάποιο από τα άγνωστα πεδία που αλληλεπίδρασε εν αγνοία μας !

Το σημείο κλειδί στην έννοια της Κάθαρσης είναι η Ατάραχη Αποδοχή του αποτελέσματος !!!


Είναι η φυσική απλοποίηση όλων των βαθύτερων δράσεων που οδηγούν στην μη γένεση νέων απρόβλεπτων αντιδράσεων !
Έτσι η αιτία δεν υπόκειται πλέον στον Νόμο και ουσιαστικά αποχαιρετάμε με φυσικό τρόπο
( με Ροή ) την όποια συνήθεια!
Η Κάθαρση είναι μια Ύψιστη , πηγαία , εσωτερική , Μυητική διεργασία ,που μας οδηγεί στην αναγνώριση των βαθύτερων αιτιών του Νόμου !!!
Είναι η αποκάλυψη του Αγίου Πνεύματος (μέσω του Ύδατος) που μας Χρίζει κοινωνούς της Αιωνιότητας !!!Δημιουργός : Χαράλαμπος Γιαννόπουλος  ( Babis Giannopoulos )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου